

Annual General Assembly (AGA) 2023

20 Years of rural development and aid effectiveness: Where are we now and where are we going?

AGENDA

Day 1: Thursday, 26 October, 9:30-18:30 CET

TIME	ITEM	SPEAKER
09:30 (5 min)	Welcome by GDPRD Secretariat	Maurizio Navarra , GDPRD Secretariat Coordinator, International Fund fo Agricultural Development (IFAD)
09:35 (5 min)	Opening by GDPRD Chair	Tristan Armstrong , GDPRD Chair; Senior Sector Specialist, Agricultural Development and Food Security, Department of Foreign Affairs and Trade (DFAT) Australia
09:40 (20 min)	Keynote Address	H.E. Hussein Mohamed Bashe , Minister of Agriculture, United Republic of Tanzania
10:00 (15 min)	Background and Scene Setting	Brian Baldwin, Senior Advisor to the GDPRD; Development and Agricultural Policy Advisor
10:15 (15 min)	Coffee break	
10:30 (2 hrs)	High-Level Session: Food System Approaches and Shifting Development Agendas in Agriculture and Rural Development	H.E. Jeanine M. Cooper, Minister of Agriculture, Republic of Liberia Marylaure Crettaz Corredor, Head, Food Systems Section, Swiss Agency for Development and Cooperation (SDC)
		Namukolo Covic, Director General Representative to Ethiopia, International Livestock Research Institute (ILRI), CGIAR Ethiopia Country Convenor and Regional Director for East and Southern Africa
		Sean de Cleene, International Systems and Partnerships Expert, Former Member of the Executive Committee, Head of the Future of Food, World Economic Forum (WEF)
		Boaz Blackie Keizire, Head of Policy, Advocacy and Food Systems, AGRA
		Wilma van Esch , Head of Food Security and Nutrition, Ministry of Foreig Affairs of the Netherlands
12:30	Lunch	1
1h15 min)		



TIME	ITEM	SPEAKER
13:45 (1h30 min)	Breakout Sessions : Drawing on lessons learned from the past and implications for the future of agriculture, rural development, and food systems.	Thematic Discussion Areas: Theme 1: Food Security and Nutrition (Room C300) Opening lead speaker: Sheryl Hendriks, Director of the Natural
		Resources Institute, University of Greenwich, UK Moderator: Mandakini Surie, Senior Consultant, Global Donor Platform for Rural Development
		Theme 2: Environment, Climate Change and Biodiversity (Room C400) Opening lead speaker: Bernard Lehmann, Chairperson, High Level Panel of Experts on Food Security and Nutrition (HLPE-FSN) Moderator: Henry Bonsu, Journalist and Broadcaster
		Theme 3: Aid Effectiveness, Coordination and Alignment (Room C500) Opening speaker: Jean Ives Bonzi , Coordination Officer, Office of the Deputy Special Representative of the Secretary-General, Resident and Humanitarian Coordinator (DSRSG/RC/HC), Somalia
		Moderator: Jim Woodhill , Senior Advisor, Global Donor Platform for Rural Development
		Theme 4: Conflict, Resilience, Risk and Fragility (Room C600) Opening lead speaker: Sophia Murphy, Director, Institute for Agriculture and Trade Policy (IATP)
		Moderator: Dina Saleh , Regional Director, Near East, North Africa and Europe Division, IFAD
15:15 (15 min)	Coffee break	
15:30	High-Level Synthesis	Keynote address:
(1h30 min)	(Moderated session with speakers and rapporteurs from the breakout sessions)	Mia Beers , Deputy Assistant Administrator, USAID Bureau for Resilience, Environment, and Food Security
		Panel discussion:
		Ron Hartman, Director, Global Engagement, Partnership and Resource Mobilization Division, IFAD
		Sophie Healy-Thow , Global Youth Campaigns Coordinator, Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN); Co-founder, Act4Food Act4Change; Co-chair, UN Food Systems Summit Youth Liaison Group
		Michael Taylor, Director, International Land Coalition (ILC)
17:00 (1h30 min)	Land Governance Tools and Approaches in Support of Climate Action Organized by the Global Donor Working Group on Land	Ward Anseeuw , Senior Land Tenure Officer, Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)
		Eva Hershaw , Global Data and Land Monitoring Lead, International Land Coalition (ILC)
		David Kaimowitz, Chief Programme Office, The International Land and
		Forest Tenure Facility
18:30	End of Day 1	Forest Tenure Facility Chris Penrose-Buckley, Senior Land Policy Lead, Foreign, Commonwealth & Development Office (FCDO)



Annual General Assembly (AGA) 2023

AGENDA

Day 2: Friday, 27 October, 9:30-17:00 CET

TIME	ITEM	SPEAKER
09:30 (10 min)	Making Donor Funding More Catalytic: Welcome & Introduction	Carin Smaller, Co-Founder and Executive Director, Shamba Centre for Food & Climate, Co-Founder of Hesat2030
09:40 (15 min)	Keynote Address	Paul Clements-Hunt, Founder of the Blended Capital Group, former Head of the United Nations Environment Programme (UNEP) Finance Initiative (FI)
09:55 (25 min)	Scene Setting: An overview of the findings from the GDPRD enquiry	Oshani Perera, Co-founder and Director of Programmes, Shamba Centre for Food & Climate Carin Smaller
10:20 (20 min)	High-Level Reaction to the Findings	Paul Clements-Hunt Andrea Zinn, Director, Council on Smallholder Agricultural Finance (CSAF) and Senior Manager Aceli Americas, Aceli Africa
10:40 (20 min)	Coffee break	
11:00 (80 min)	Recommendations for the Way Forward and Panel Discussion	Peter Beez, Program Manager and Regional Thematic Advisor, Swiss Agency for Development and Cooperation (SDC) Cocile Riccari, Managing Partner, Contract Capital
		Cecile Biccari, Managing Partner, Contrast Capital Fariza Chalal, Investment Officer, Manufacturing, Agribusiness and Services, Proparco
		Hamid Hamirani, Senior Advisor, Food Systems for the Future
		Agnes Johan, Head of Blended Finance, Rabo Partnerships
		Jean-Marc Kilolo , Economist, Innovative Finance & Capital Markets, United Nations Economic Commission for Africa (ECA)
		Iris Krebber, Head of Food Security, Agriculture and Land, Foreign, Commonwealth & Development Office (FCDO)
		Songbae Lee , Agricultural Finance Lead, USAID Bureau for Resilience, Environment, and Food Security
12:20 (1h30 min)	Lunch	



TIME	ITEM	SPEAKER
13:50 (1h30 min)	- Leveraging Change for Rural Youth Employment and Food Systems Transformation Organized by the Thematic Working Group on Rural Youth Employment	Haile Abebe, Programme Support Consultant, African Union Commission (AUC)
		Yukiko Arai, Director, a.i., Sectoral Policies Department, International Labour Organization (ILO)
		Annira Busch , Senior Policy Officer, Division Food and Nutrition Security, Fisheries, Federal Ministry for Economic Cooperation and Development (BMZ)
		Ileana Grandelis , Programme Officer, Inclusive Rural Transformation and Gender Equality Division, FAO
		Dorothy Makayoto , Chairperson, Ingo Agrichamps Youth Association, Western Kenya
		Ji-Yeun Rim , Senior Policy Analyst, Organisation for Economic Co- operation and Development (OECD)
		Genna Tesdall , Director, Young Professionals for Agricultural Development (YPARD)
		David Warui Mwangi , County Director, Vocational Education and Training (Youth Training), Nakuru County Government, Kenya
		George Yaa Mazuri, Chief Executive Officer, Ustadi Foundation
15:20 (15 min)	Coffee break	
15:35-16:50 (1h15 min)	Implications of the AGA discussions and deliberations for donor coordination	
	Keynote Address	Máximo Torero Chief Economist at the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)
	Interactive discussion with participants	Moderated by Jim Woodhill
16:50-17:00 (10 min)	Closing	1
17:00	End of Day 2	